24 Ocak 2011 Pazartesi

Tolstoj; Savaş ve Barış; Bits and pieces between life and death, Saker och ting mellan liv och död. ;Sekizinci yazı

Saker och ting mellan liv och död. Nesneler ve şeyler arasında yaşam ve ölüm. Evet!

Nesneler ve şeyler arasında yaşam ve ölüm, tümcesi geniş bir anlam içeriyor ilk bakışta. İnsan, nesneler ve şeyler arasında yaşar ve ölür anlamında gibi görünüyor ilk bakışta.

Geniş açıdan bunu görür insan. Yerine göre nesnelerin arasına doğar, şeylerin arasında gidip gelerek büyür. Sonra ne olur? İlk başlarda anlamsız olan nesneler anlam kazanır yavaş yavaş.

Değerli İzleyici,

Bu blog; köpekler, insanlar, ötekiler başlığı altında yayına girdi. Bu blog öncelik sırası yapmış değil. Bu satırların yazarı, Afganistan'a savaş muhabiri olarak gittiğinde, üste görünen Mondu uzaktan destek verdi ona. Onu silmedik. Yaşasın, dedik. O gün konu savaş muhabirliği idi ve savaş vardı orada. Bugünkü konu ise savaştan geri kalanlar.

İyi de; 'Köpekler, insanlar, ötekiler' başlığı altında blog nedir? Aslında, 'insanlar ve ötekiler' anlamında bir yükleme vardı ilk başta. Mundo o gün araya girdi ve işte sıra değişti!

Bunun ironik olduğunu biliyoruz.
Modern gazetecilik biraz da budur.
'Haber' journalizm bizim işimiz.

Blog logosunda; 'News, acktivity, fair,' insanlar ve ötekiler üzerine kurgulu başlıklar. Bakın, bunlar da var kısacası!

Yüzlerce Web Site ve bloglarla farkımız bu. Bu erekle, modern gazetecilik adına bu kez bir askeri müzeye gittik.

Tarih öncesi çağlardan bu yana savaş her yerde var.

İnsanlar arasındaki bu mistik savaş tutkusu da henüz tam anlaşılmış değil. Tolstoj (Lev 1828-1910) insanlığın bu tutkusunu 'Savaş ve Barış' adlı realist/gerçekçi romanıyla yansıttı ve unutulmazlar arasına girdi bu roman ve Tolstoj.

Konunun önemi ortada. Bundan ötürü ‘Saker och ting mellan liv och död’ adlı sergi motifleri, daha özü savaşlardan geride kalan objeler, şeyler ve nesneler burada sunulacak.

Sevgi, içtenlik...

Tekin SonMez, 24 Ocak 2011, Stockholm

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder