18 Aralık 2009 Cuma

Köpekler, insanlar ve ötekiler; İlk yazı

Değerli İzleyici,

Sırada bekleyen renkli haberler yoğunlaşırken.. beklenilmedik bu güneşli günde Stockholm kanallarındaki gezimizi kennel fuarı görevi ortaya çıkınca yarım bırakıp koştuk, diye söze girdim geçen hafta.

Zahmet olacak açıp bakınız; http://fairtekinsonmez.blogspot.com

Bu konu nasıl böyle hızla öne geçti, diye bir tümce de var orada.

Şöyle oldu; Mälar Kanalı’nda kuğularımızdan birisini bulduk uzun zaman sonra, ona biraz ekmek verdik. Bu kuğu öyküsünü de sizinle paylaşmayı düşünüyoruz. Bakın, Mälar Kanalı’nda kuğu olur mu diye sormayın! Bu öykü Haziran sonlarında başladı. Geçen hafta gelişti, yavru kuğular büyümüş ve sürüden ayrılmışlar. İşte bunların birisine ekmek verdik ve onu izlemeye koyulduk. Olay bundan sonra gelişti.

İlk görsel malzeme ile ilk izlenimleri kısaca içeren yazılı metni hemen o akşam http://fairtekinsonmez.blogspot.com’da yayınladık. Yayınladık fakat ayırdına varmadan etkilenmiştik. Ertegün daha erken gittik ve C Salonu da dahil tüm etkinliği izledik, madalya törenlerini yakın planda fotoğrafladık. Feryal Hanım güzel video kayıtları yaptı.

En altta, izlemenizi önereceğimiz video gibi ayrıntılarla birkaç gün sürebilir yoğun bir doküman kaynağı oldu elimizde. Salt ikinci gün bine yakın kare fotoğraf çektiğimizi, eve gelince kavradık. İlk değindiğim gibi ayırt etmeden etkilendik. Bu kadar görselliğin içinde bizi tetikleyen ikincil faktör, üçüncül faktör derken birçok başka etkenler de duygu yağmurları gibi önümüzden gelip geçtiler.

Kuğuların eksi 5-6 derecede kanalda nasıl yaşayacakları sorusuna, kendimiz yanıt veremezken, orada yedi bin köpek, sıranın gelmesi için çoğu kafeste bekleyen bu canlıların yarışmadaki zorlu yaşamlarını da düşünmeye koyulduk. Bir de bu işe ömür adayan insanlar vardı.

Duygular daha etkin vurmaya başladı kapımızı. Fotoğrafları dizgeli dosyalama işlemi sırasında, Mundo’nun fotoğrafları da çıkageldiler.

O Mundo ki, Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan 'Afganistan İzlenimleri' (5 şubat 2002 ilk sayfa sürmanşet), seri yazıları için Kabul * Afganistan savaş muhabirliği günlerinde bu satırların yazarına bir anlamda destek vermişti. Bu blog böyle bir anı arkaplanı ile oluştu.

Bu arkaplan, Kabul/New York arasındaki telefon konuşmalarının, New York/İstanbul telefon konuşmalarının ödenmesine dek yansıdı. Mundo, bugün yaşamıyor. Geride pek çok anı bıraktı giderken Mundo! Evet!

Onu silmedik. Yaşasın, dedik. Tüm bu çağrışımlar duygu yükleyici ve taşıyıcı lokomotif oldu. İyi de; 'Köpekler, insanlar, ötekiler' başlığı altında blog da nedir? Bunun ironik olduğunu biliyoruz. Fakat Sonunda modern gazetecilik, 'haber' journalizm bizim işimiz. Yüzlerce Web Site ve bloglarla farkımız bu. Bu erekle, modern gazetecilik adına bu fuara gittik. Orada çektiğimiz görsellikler sıralarını bekleyecekler. Evet!

Tarih öncesi çağlardan bu yana köpeklerle insanlar arasındaki mistik bağ da henüz tam anlaşılmış değil.

'İnsanın gerçek dostu' diye tanımlanan köpekler bir sektör olarak çocukları da çekim alanında sımsıkı tutuyor.

Köpek/insan ilişkisi artık sıradan bir konu olmaktan çıktı. Bakın 'kennel' diye bir uzmanlık alanı var. Bu konu milyonlarca insanı meşgul etmek değil salt, mutlu etmekle de sınırlı kalmıyor, finans kaynağı açısından çok büyük bir sektör olarak da gündemi dolduruyor.

Bunca konu arasında, bu blog bizim açımızdan, yukarıdaki ilk öğe duygu açısından kendisine özel bir yer yaptı. 'İskandinavya’nın en büyük köpek festivali’ ya 'Kennel Fuarı' ile başlattığımız haberler orada kalmayacak, modern gazetecilik düzeyi olarak bundan böyle 'Köpekler, insanlar, ötekiler' bağıntı ilintisiyle bu blog ile sunulacak sizlere.

Anılar arkaplanıyla ışık avcısı Mundo bakın bizi nerelere getirdi!

Sevgi, içtenlik...

Feryal-Tekin SonMez
Stockholm, 18 Aralık 2009

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder